Preventív Gerinctorna és Streching

Preventív gerinctorna és streching

Kinek szól a prevenció?

Nagyon tömören: mindenkinek!

Hiszen a gerincünk biztosítja törzsünk hajlékonyságát, rugalmassága fontos védő funkciót tölt be, és  álló helyzetben a tartó, stabilizáló szerepe van, amit a hát- és hasizomok megfelelő együttműködése tesz lehetővé.

Ha sérül a gerincoszlopunk, avagy a stabilizálásban szerepet játszó has-, ill. hátizmok nem működnek megfelelően, akkor a gerinc nem tudja ellátni szerepét, és egyre több problémával kell szembe néznünk.

Mindenki, aki szeretne hosszútávon egészséges és fitt maradni, aki napi két óránál többet tölt ugyanabban a testhelyzetben, akinek fájt már a dereka, vagy aludta már el a nyakát, annak érdemes odafigyelnie, és szakemberek segítségével edzeni.

Értitek már?

A gerinc prevenciója nagyon fontos és elengedhetetlen velejárója a tréningjeimnek.
Sokszor találkoztam munkám során olyan kliensekkel, akiknél hátfájás, a gerincoszlop valamilyen elváltozása mutatkozott, mely kiindulhatott akár egy gyerekkori gerincferdülésből, helytelen testtartásból, vagy balesetből adódóan.

Ebben az esetben nem az általános edzésterv összeállítására kell koncentrálni, hanem speciális feladatokkal az adott problémára kell megtalálni a választ és a kezelést! Sok esetben háziorvossal, gyógytornásszal konzultálva építem fel a személyre szóló edzésprogramokat.

Kutatások szerint a magyar  népesség 80%-a  életének egy bizonyos szakaszában derék-  vagy derék-, és alsó végtagi fájdalomtól szenved. A nyaki gerincfájdalom előfordulási gyakorisága egy év alatt 30-50%, a derék fájdalomé 60–80%.*

Ez az arány a vendégeim között is visszaköszön, így szinte minden erősítő edzésbe építek be olyan preventív gerinctorna gyakorlatokat, melyek a törzs stabilizálását és erősítését szolgálják.

Miért fontos beszélni a strechingről?

Sajnos az a tapasztalatom, hogy a vendégek minél több érdemi munkára vágynak, így az edzők hajlamosak háttérbe szorítani a nyújtó gyakorlatokat. Ezek viszont elengedhetetlenek, egy edzés vagy torna sem végződhet a gyakorlatok befejeztével!

Nem szeretnék belemenni sem az izmok felépítésének anatómiájába, sem a streching neurofiziológiai alapjaiba, de tudnotok kell, hogy miért is fontos, hogy az edzéseket íly’ módon vezessük le.

Két csoportba rendezném az érveket**:

A streching céljai A streching hatásai
mozgásszervi funkciók megőrzése és javítása tartós fájdalomcsökkentés
szöveti sérülések kivédése izmok, inak kóros feszülésének oldása
ízületi mozgáspálya megtartása, illetve a mozgásterjedelem fokozása izmok hatékonyságának, teljesítményének fokozása az izom hossz és ereje összefüggésében
izmok, inak, ízületi tokok, stb. flexibilitásának elérése és növelése izmok oxigénfelvételének növekedése, a véráramlás fokozódása
izomatrófia megelőzése szöveti hőmérséklet emelkedés
izmok maximális erőkifejtésének elérése, hosszuk függvényében ízületi mobilizáció helyreállítása, a beszűkült ízületi mozgáspálya növelésével
izomrostok normál hosszúságának megőrzése fizikai állóképesség és kondíció javítása

Vagyis: Szeretnél sérülésmentesen edzeni? Szeretnél fejlődni, nagyobb erőt kifejteni? Izomzatunk fejlődése, hajlékonyságunk megőrzése és a serülések megelőzése szempontjából elengedhetetlen számunkra a nyújtás, avagy a streching!

Szeretnéd még néhány évtizedig rendeltetésszerűen, fájdalom nélkül használni a tested minden porcikáját?
Akkor gyere és eddz velem!

Az én szakértelmem, a Te fejlődésed!


*Forrás: https://gerinces.hu/gerincbetegsegek/betegsegek/gerincbetegsegek-gyakorisaga/

**Forrás: IWI- A Nemzetközi Fitness Iskola tananyaga- Összeállította: Nagy Dorka