Tudod, hogy pontosan min is múlik egy jó diéta?

healthy diet

Manapság az elhízás népbetegség, és mindig többen és többen szeretnének gyorsan jó alakot ölteni. Sajnos sokan belevágnak az éppen aktuális gyors fogyást ígérő diétákba, amik tartós hatást nem garantálnak, és a diéta befejeztével visszatérnek a plusz kilók.
Eric Helms edző, sportoló, több tudományos cikk szerzője dolgozta ki a táplálkozási prioritások piramisát, mely azt mutatja be, hogy min is múlik a sikeres diéta:
taplalkozasi piramis

A Kalóriabevitel:

Régóta ismert tény, hogy ha többet viszel be, mint amennyire a szervezetednek szüksége van, akkor hízni, ha kevesebbet viszel be, akkor fogyni fogsz.

Ha tartós eredményre vágysz, akkor nem szabad drasztikus, gyors diétákhoz nyúlni, amik arra tökéletesek, ha gyorsan szeretnél ledobni pár kilót, de sokszor a jo-jo effektushoz vezetnek, és azonnal vissza is pattannak a kilók. Ha tartós változást szeretnél elérni, akkor az orvosi javaslatok szerint heti 0,5-1kg fogyás az optimális. Ami a napi kalória beviteled illeti maximum 500 kcal-val vigyél be kevesebbet a napi kcal szükségletednél az egészséges fogyás érdekében.
Ha nem tudod, hogy mennyi a napi energiaszükségleted, akkor katt IDE a kalkulátorra, mellyel megbecsülhető, hogy mennyi kcal-t kell bevinned a súlyod megtartásához, a fogyáshoz és a hízáshoz.

Makrotápanyagok:

Meg kell figyelni, hogy neked a fogyáshoz hogyan a legideálisabb a tápanyagok összetétele. Milyen arányban tartalmaz szénhidrátot, fehérjét, zsírokat az étrended.
A más-más testtípusú emberek (mellékvese, pajzsmirigy, petefészek, agyalapimirigy) más alapanyagokra reagálnak hízással, így nem ugyanaz a típusú diéta használ náluk.

Mikrotápanyagok:

A harmadik szinten fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az ételek vitamin- és ásványianyag tartalma is számít. Ezek szintén befolyásolják, hogy hogyan reagál a szervezetünk a diétánkra.

Étkezések időzítése, gyakorisága:

Alapvetés a szakemberek között, hogy a megfelelő súly elérésének egyik eszköze, legyen szó hízásról, vagy fogyásról a napi 5x-i étkezés. Együnk sokszor keveset! Elképzelhető, hogy vannak egyedi igények, egyesek képtelenek ennyi étkezést beiktatni a napjukban, ekkor célszerű ezt az elvet felülírni. Az egészséges diétának viszont vannak alapelvei, hogy mit mikor kell enni, ezeket nem szabad felülírni a cél elérésének érdekében.

Kiegészítők:

Sokan azt hiszik, hogy a csoda fogyasztóporoktól, hetek alatt minden problémájuk megoldódik, vagy ha sok fehérjét fogyasztanak, akkor varázsütésre izmosak lesznek, de ezek sajnos hiú ábrándok.
Látszik az ábrán, hogy ez a piramis teteje, vagyis, ha rendben van a diétád alapja, akkor a megfelelő típusú és minőségű kiegészítők támogatni fognak az áhított alak elérésében.
Ez a piramis nagyban támogathatja a sikeres diétát, de van egy fontos szempont, amit sose hagyj szem elől veszni! Csak és kizárólag egészséges anyagcserével rendelkező embereknél igazak a fent említettek. Ha anyagcsere zavarral rendelkezel, kérd szakember segítségét, mert felborul a piramisod!
Miben lehetek én a segítségedre?

  • Közösen állítjuk fel a reálisan elérhető célt
  • Az anyagcsere folyamataidat átbeszélve felmérjük, hogy milyen diéta lehet számodra a legmegfelelőbb
  • Kitűzzük a célokat: Mennyi és milyen típusú edzésre van szükséged a cél eléréhez a diétád mellé
  • Kiszámolom az energiaszükségleted az egyéni szempontjaidat figyelembe véve
  • Összeállítom a diétád és az edzésterved

Kezdődhet a közös munka! Az én szakértelmem, a Te fejlődésed!

Források:
http://mozduljanyu.hu/index.php/2016/08/09/tested-szerinti-dieta/
https://peakshop.hu/girl/sikeres-dieta-alapjai/
http://orvosilexikon.hu/kalkulatorok/napi-kaloriaszukseglet-kalkulator